Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 53. redovna sjednica Predsjedništva BiH

7.10.2014

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o davanju saglasnosti za preimenovanje Konzulata Republike Hrvatske u Generalni konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Tuzli.

Generalni konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Tuzli, u okviru konzularne oblasti, obuhvatat će sljedeće općine: Banovići, Bijeljina, Bosanski Šamac, Čelići, Domaljevac - Šamac, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lopare, Lukavac, Modriča, Odžak, Orašje, Sapna, Srebrenik, Šekovići, Teočak, Tuzla, Ugljevik, Vukoslavlje, Zvornik, Živinice i Distrikt Brčko.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2015. godinu. Ovlašćuje se ministar odbrane Bosne i Hercegovine da koordiniše svim aktivnostima s drugim institucijama Bosne i Hercegovine s ciljem realizacije Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2015. godinu, te da potpiše međunarodne dokumente provedbenog karaktera predviđene NATO PfP i drugim međunarodnim procedurama, neophodne za realizaciju učestvovanja na vježbama i obuci.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine o zahtjevu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini o donaciji viška municije i minsko-ekspolozivnih sredstava Vladi Iraka.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužuje Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine da pokrene postupak razmatranja mogućnosti za donaciju iz zahtjeva Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, u skladu s važećim procedurama, te Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dostavi odgovarajući prijedlog.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I - VI 2014. godinu i dostavit će ga Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

- Sporazum o finansiranju (Projekt energetske efikasnosti) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj,

- Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2012. godini,

- Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke - Koridor Vc, Počitelj - Bijača,

- Sporazum o grantu EK IPA (Drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom: Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije,

- Amandman 1 na Okvirni finansijski sporazum između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) od 30.06.2010. godine za izgradnju državnog zatvora.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

- Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore,

- Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Grupi za saradnju u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga i nezakonite trgovine opojnim drogama - Pompidou grupa Vijeća Evrope.