Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 1. redovna sjednica Predsjedništva BiH

23.12.2014

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o učešću Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan i Odluku o učešću grupe oficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru u periodu od 1. januara do 30. juna 2014. godine.

Donijelo je Odluku o odobravanju upotrebe resursa Oružanih snaga BiH za pomoć pri provođenju aktivnosti na pronalasku nestalih osoba iz prošlog rata na lokaciji Hercegovina-Radača.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o bilateralnim političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj ambasadora BiH u Državi Libiji o političko sigurnosnoj situaciji u toj zemlji. Predsjedništvo BiH procjenjuje da su se stekli uslovi za povratak ambasadora BiH u Libiju i nastavak rada Ambasade u Tripoliju. U slučaju naglih promjena sigurnosnih okolnosti u Tripoliju, ovlastilo je ambasadora da se po vlastitoj procjeni izmjesti u pogranično područje Tunisa. 

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o učešću predstavnika Bosne i Hercegovine na regionalnom sastanku o povećanju učešća država Zapadnog Balkana u UN-ovim operacijama očuvanja mira. Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru Vijeća ministara BiH pokrene postupak za organizaciju narednog regionalnog sastanka u Sarajevu 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju i Informaciju o učešću delegacije Bosne i Hercegovine na Sveobuhvatnom regionalnom sastanku ministara odbrane, Crna Gora, od 14. do 16.10.2014. godine.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o prihvatanju Sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacionog protokola u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Donesene su i odluke o prihvatanju Sporazuma o grantu Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene, Sporazuma o zajmu (Zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o grantu Fonda za globalni okoliš (GEF) za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Fonda za globalni okoliš, Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u pogledu prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Srbija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2013. godinu, Ugovora o garanciji (koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat centralno grijanje Prijedor) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, Ugovora o zajmu (Projekat vodosnabdijevanja Gradačac) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti protivminskog djelovanja putem Međunarodnog povjerilačkog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, Republike Albanije, Crne Gore i Republike Hrvatske koji se odnosi na podršku i saradnju prilikom realizacije jadransko-jonskog autoputa i Memoranduma o razumijevanju - saradnja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj radi asistiranja u razvoju sektora javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

3 FOTO GALERIJA