Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 2. redovna sjednica Predsjedništva BiH

22.1.2015

Predsjedništvo BiH je na 2. redovnoj sjednici donijelo Odluku o uništavanju naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura, implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, uništi sve količine neispravne municije koja je kao takva identifikovana nakon kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima Bukova Greda (Orašje), Jahorinski potok (Pale), Baćevići (Mostar) i Duži (Trebinje).

Donesena je i Odluka o donaciji – ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o izmjenama Odluke o učešću pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan i Odluku o imenovanju majora Josipa Brajkovića za šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo ponudu UN-a i UNDP-a za finansiranje analize – studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti prevencije katastrofa izazvanih prirodnim nepogodama ili ljudskim djelovanjem i uklanjanjem njihovih posljedica.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Ermenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Međunarodnog centra za promociju preduzetništva (ICPE) o uspostavljanju Regionalne kancelarije u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o grobovima žrtava rata.

Donesene su i odluke o prihvatanju Nota sporazuma – razmjena nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, Amandmana broj 2. na Ugovor o finansiranju sklopljen od i između Evropske investicione banke i Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine 15.07.2008. godine u Sarajevu i 18.08.2008. godine u Luxembourgu i naknadni Amandman na Ugovor za Projekat vodovod i kanalizacija u Federaciji BiH, Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi sa Regionalnim programom stanovanja –BiH 2 (2013), Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije FISCALIS 2020, Ugovora o grantu (Projekat centralno grijanje Prijedor) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Toplana a.d. Prijedor i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD Fonda za okolinske i klimatske programe, Ugovora o grantu (Projekat vodosnabdijevanje Gradačac) između Bosne i Hercegovine i JP Komunalac Gradačac d.d. i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD Fonda za okolinske i klimatske programe, Amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju sklopljen od i između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 21. decembra 2005. godine u Sarajevu i 28. decembra 2005. godine u Luxembourgu, sa naknadnim izmjenama (Ugovor o finansiranju) – Željeznice u BiH II, Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom saobraćaju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore, Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom saobraćaju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o korišćenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici dvije države, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Velikog Vojvodstva Luxembourg o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe.

1 FOTO GALERIJA