Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 3. redovna sjednica Predsjedništva BiH

11.2.2015

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za inauguraciju novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja će biti održana u Zagrebu 15. februara 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obavezama korišćenja voda iz javnih vodosnabdijevačkih sistema presječenih državnom granicom, i Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaklјučivanja Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u Programu Unije „Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014-2020)“ i Sporazuma između Vijećа ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbjednosti.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Organizacije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Turske (KOSGEB), Memoranduma o saradnji za osnivanje ekspertne grupe za mjere protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem u Jugoistočnoj Evropi i regulisanju načina međusobne saradnje, i Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Belgije.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo pristupanje Perua Konvenciji Vijeća Evrope o kriminalu putem interneta (ETS No. 185).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku kojom se odobrava upotreba resursa Oružanih snaga BiH radi uništenja minsko-eksplozivnih sredstava pronađenih na lokalitetu Trešnjev panj u općini Tešanj, te Odluku o donaciji – ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga BiH Vladi Republike Irak. 

1 FOTO GALERIJA