Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 14. redovna sjednica Predsjedništva BiH

28.10.2015

Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost Ministarstvu odbrane BiH da realizuje sve aktivnosti predložene programom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Članovi Predsjedništva BiH učestvovat će na centralnoj svečanosti, koja će biti održana 1.12.2015. godine u kasarni „Rajlovac“, i svečanoj akademiji u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Predsjedništvo BiH pozvat će emira Države Kuvajt šeika Sabaha Al-Ahmada Al-Džaber Al-Sabaha i predsjednika Republike Albanije Bujara Nishanija u posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv na konferenciju posvećenu 20. godišnjici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koja će biti održana 9. decembra 2015. godine, u Bruxellesu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo potpisivanje Osnovnih principa za osnivanje i rad asocijacije za promociju saradnje u oblasti poljoprivrede između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i prihvatilo izmjene i dopune Statuta i aneksa (pravila finansiranja) Svjetske turističke organizacija (UNWTO). Odobrilo je i zaključivanje Memoranduma o partnerskom odnosu u perspektivi nacionalne inicijative (2016-2018) u okviru programa „Francuski jezik u međunarodnim odnosima“.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Okvirni sporazum o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine LD 1836 (2014) – kredit za socijalni program stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, koji provodi Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS). Donesena je i Odluka o prihvatanju Ugovora o zajmu (Projekat regionalni vodovod Plava voda) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju za saudijski grant za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu, i projekat ekonomske podrške između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine.

Donesena je Odluka o prihvatanju pristupanja Republike Kazahstan Konvencijama Vijeća Evrope u području krivično-pravnih procedura i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Na sjednici su donesene i odluke o ratifikaciji Konvencije između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza na dohodak i kapital, Protokola o upravljanju nanosom uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save,

Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o putovanju državljana bez viza, Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih sistema vodosnabdijevanja presječenih državnom granicom, Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš (GEF) za pripremu regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine, između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Globalnog fonda za okoliš, Sporazuma o grantu Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) za pripremu regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine, između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o readmisiji i Provedbenog protokola o procedurama primjene Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o readmisiji, Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije „Carine“ 2020, Bilateralnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Italije uz Evropsku konvenciju o izručenju od 13.12.1957. godine, s ciljem proširenja i olakšanja njene primjene.

4 FOTO GALERIJA