Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 21. redovna sjednica Predsjedništva BiH

3.3.2016

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o podnošenju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Na sjednici je odlučeno da će Predsjedništvo BiH biti domaćin summita Brdo-Brijuni procesa, koji će biti održan 28. i 29. maja 2016. godine u Sarajevu.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona za učešće na prvom Svjetskom humanitarnom summitu (World Humanitarian Summit WHS), koji će biti održan u  Istanbulu 23. i 24. maja 2016. godine. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o dopuni Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2016. godinu. Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju majora Hajrudina Djedovića za šefa četvrte rotacije grupe oficira Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje, za period januar-decembar 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta. Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji akata Svjetskog poštanskog saveza (UPU), usvojenih na 25. kongresu UPU-a, održanom 2012. godine u Dohi (Opći pravilnik Svjetskog poštanskog saveza, Svjetska poštanska konvencija, Završni protokol uz Svjetsku poštansku konvenciju i Sporazum o poštanskim finansijskim uslugama), Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o uspostavljanju okvira za učešće Bosne i Hercegovine u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Švicarskog federalnog vijeća koji se odnosi na redovni vazdušni saobraćaj, Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u području telekomunikacija i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja.

1 FOTO GALERIJA