Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 38. redovna sjednica Predsjedništva BiH

23.8.2017

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebice uzimajući u obzir izvršene i preostale obveze u svezi pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

-Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša,

-Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunjske o sukcesiji bilateralnih ugovora zaključenih između država i vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije/Socijalističke Republike Rumunije s Aneksom,

-Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije  u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

-Nota sporazum o donaciji opreme za sigurnosne provjere između Vijeća ministara Bosne  i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine,

-Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine.

-Sporazum o finansiranju za program Interreg V-B Jadransko-jonski između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Italije, koju predstavlja Regione Emilia-Romagna, Upravljačko tijelo transnacionalnog programa saradnje „Interreg V-B Jadransko-jonski (ADRION),

-Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Crne Gore o provođenju „Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014. – 2020.

-Amandman broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke dana 19.5.2014. godine u Sarajevu i 5.6.2014. godine u Luxembourgu – Distribucija električne energije BiH/B

-Amandman broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke dana 19.5.2014.godine u Sarajevu i 5.6.2014. godine u Luxembourgu – Distribucija električne energije BiH/C.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku kojom se odobrava zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan vezano za izvođenje i podršku zemlje domaćina vezano za regionalnu vojnu vježbu REGEX 17.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Izvještaj o realizaciji aktivnosti vezanih za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (Membership Action Plan – MAP).

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za  Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Češke Republike.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvaćanju Programa saradnje u području kulture, nauke i obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije za razdoblje 2017 – 2019. godina.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o pristupanju Bоsne i Hеrcеgоvine:

-Prоtоkоlu iz 2014. gоdinе uz Kоnvеnciјu о prisilnоm rаdu, iz 1930. gоdinе, Меđunаrоdnе оrgаnizаciје rаdа,

-Izmjenama i dopunama Kodeksa Konvencije o radu na moru (MLC), iz 2006. godine, Međunarodne organizaciji rada.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine narkoticima i organizovanog kriminala.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kanade o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvaćanju pristupanja Savezne Republike Brazil Haaškoj konvenciji o pribavljanju dokaza u inostranstvu u građanskim i trgovačkim stvarima i Haaškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke kojim se odobrava zaključivanje:

-Memoranduma o razumijevanju između Agencije za promociju stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (FIPA) i ProMexico,

-Protokola o bilateralnoj saradnji između Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Savezne službe za rad i zapošljavanje Ruske Federacije.

- Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope za “Obrazovanje rukovodstva i razvoj programa obuke za članove Centralne izborne komisije BiH, rukovodeće osoblje i relevantno osoblje za obuku”,

- Odobrava se zaključivanje Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope za provedbu pripreme prikupljanja radova o pitanjima i zaključcima koji potiču s konferencije „Lokalni izbori 2016 - naučene lekcije”.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o ratifikaciji:

-Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji,

-Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Polјske o vojnoj saradnji,

-Ugovora o finansiranju (Bolnice u RS-u – B) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke.

 

1 FOTO GALERIJA