Sjednice Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH održalo 56. redovnu sjednicu

23.4.2009

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv za učestvovanje na 8. regionalnom forumu o koridorima kulture Jugoistočne Evrope Upravljanje kulturnim različitostima i njihova promocija u turističke svrhe, koji će se održati u Crnoj Gori, 3. i 4. juna 2009. godine, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učestvovanje na Summitu šefova država Centralne i Jugoistočne Evrope, koji će se održati u Novom Sadu, 19. i 20. juna 2009. godine, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učestvovanje na Summitu šefova država i vlada SEECP-a Budućnost kroz saradnju, koji će biti održan 5. juna 2009 godine u Kišnjevu, Republika Moldavija, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učestvovanje na XV summitu Pokreta nesvrstanih Međunarodna solidarnost za mir, koji će se održati u Sharm El Sheikhu, Republika Egipat, 15.i 16. jula 2009. godine, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za službenu posjetu Republici Srbiji, delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, a termin posjete će biti naknadno utvrđen.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o upućivanju pisma predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dr. Ivi Sanaderu u vezi gradnje mosta Kopno-Pelješac i drugih pitanja koja se tiču razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na moru.

U pismu se kaže da dvije zemlje uživaju dobrosusjedske odnose, te da Predsjedništvo BiH zato smatra da bi što prije trebalo riješiti pitanja koja se tiču prava koja proističu iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS).

Predsjedništvo BiH u ovom pismu poziva Republiku Hrvatsku na dogovorno rješenje ovih pitanja u skladu sa članom 280. UNCLOS-a, što bi osiguralo znatnu uštedu vremena i sredstava za obje zemlje. U pismu se dodaje da će BiH u protivnom biti obavezna potražiti zaštitu svojih prava i interesa u skladu sa odredbama odsjeka 2, dijela XV UNCLOS-a.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Informaciju Ministarstva odbrane o učestvovanju u aktivnostima inicijative SEDM. Predsjedništvo BiH je zadužilo ministra odbrane BiH da uputi pismo namjere Koordinacijskom komitetu SEDM-a o uključivanju predstavnika BiH u rad Političko-vojnog komiteta SEDM-a (SEDM-PMSC i MPFSEE), u statusu posmatrača.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju:

Kreditnog sporazuma (dovršenje i opremanje četiri bolnice) između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj; Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učestvovanja BiH u ERDF-u, evropskim programima međunarodne teritorijalne saradnje Jugoistočna Evropa i Mediteran na osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu;

Sporazuma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Ugovora o veterinarskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije; Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske; Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite i medicine; Programa saradnje u oblasti kulture između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj konvenciji o krajoliku.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o vazdušnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Malezije.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Estonije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe i Sporazuma o zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugarske.

Foto galerija