Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 16. redovna sjednica Predsjedništva BiH

2.12.2015

Predsjedništvo je na 16. redovnoj sjednici zadužilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za narednu sjednicu dostavi Izvještaj o spremnosti Bosne i Hercegovine za podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH pozvat će emira Države Katar šeika Tamina bin Hamada Al-Thanija u posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim Bosna i Hercegovina potvrđuje zainteresovanost da učestvuje u planiranju uspostavi civilno vođenog privremenog prisustva u Afganistanu nakon završetka misije „Odlučna podrška“ (Resolute Support Mission), imajući u vidu potencijalni doprinos NATO-a trajnom partnerstvu s Afganistanom. Zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine da, u uzajamnoj koordinaciji, pribave dodatne informacije o sadržaju i karakteru navedenog partnerstva, kao i zahtjevima buduće civilno vođene misije, kako bi se izvršila adekvatna procjena i izradio prijedlog o mogućem doprinosu Bosne i Hercegovine misiji „trajnog partnerstva NATO-a i Afganistana“.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za: 

-          Sporazum između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša,

  -          Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike  Kine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, službenih pasoša i pasoša za javne poslove.

Prеdsјеdništvо BiH je primilo k znаnјu Infоrmаciјu о stanju pregovora i preostalim aktivnostima u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Zadužilo je Мinistаrstvо vanjskih pоslоvа i Мinistаrstvо vanjskе trgоvinе i еkоnоmskih оdnоsа BiH dа preduzmu svе pоtrеbnе аktivnоsti kаkо bi sе, u štо krаćеm mоgućеm rоku, uspјеšnо оkоnčаli prеgоvоri о pristupаnju Bоsnе i Hеrcеgоvinе Svјеtskој trgоvinskој оrgаnizаciјi.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pažljivo vode računa i redovno izvještavaju Predsjedništvo BiH o potpunoj i dosljednoj primjeni i izvršavanju obaveza svih strana potpisnica Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu s članom IV 1-B Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, koristeći se razmjenom informacija, inspekcijskim i drugim mehanizmima predviđenim Sporazumom.

Predsjedništvo BiH je izrazilo zabrinutost zbog niskog stepena realizacije odobrenih budžetskih sredstava za 2015. godinu, posebno niskog stepena realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, koji se negativno odražava na funkcionisanje odbrambenog sistema i sposobnosti Oružanih snaga BiH za izvršavanje zadataka i misija definisanih Zakonom o odbrani. Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da hitno preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti da osigura dosljednu i potpunu provedbu odobrenog budžeta i unaprijedi stepen realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, te da Predsjedništvu BiH nakasnije do 31. januara 2016. godine dostavi izvještaj o preduzetim aktivnostima i njihovim rezultatima. Imajući u vidu da je stepen realizacije odobrenih budžetskih sredstava, a naročito Plan nabavke, kontinuirano nizak već duži niz godina, zadužuje se Ministarstvo odbrane BiH da Predsjedništvu BIH u roku od 90 dana dostavi analizu uzroka ovog problema i prijedlog sistematskih mjera koje je potrebno preduzeti s ciljem otklanjanja identifikovanih uzroka i unapređenja sistema javnih nabavki u cjelini.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da Predsjedništvu BiH do 29. februara 2016. godine dostavi prijedlog dokumenta „Pregled odbrane“.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata pješačkoj jedinici Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan za godinu dana.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Provedbenog protokola u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovovine i Vlade Republike Turske.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

-Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke-Modernizacija cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine,

-Amandman na Sporazum o finansiranju za tehničku pomoć za Autocestu koridor Vc –BiH zaključen između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Evropske  investicione banke,

-Sporazum o grantu br. TFOAO656 (Projekt za jačanje finansijskog upravljanja i kontrole) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj /Međunarodne asocijacije za razvoj (Svjetska banka).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Azerbajdžan o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji:

-Izmjene Sporazuma o grantu u okviru nacionalnog programa IPA 2010 za Bosnu i Hercegovinu - Dio I - Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj, sklopljen  između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, 06.11.2012. godine u Luxembourgu i 20.11. 2012. godine u Sarajevu,

-Ugovora o grantu (Projekat centralnog grijanja Prijedor) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Toplana a.d. Prijedor i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA/ EBRD-ovog Fonda za okolišne i klimatske programe,

-Sporazuma  između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2012. godini.

1 FOTO GALERIJA