Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 24. redovna sjednica Predsjedništva BiH

5.5.2016

Predsjedništvo BiH je na sjednici usvojilo Zaključak da se pristupa izradi strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine za period 2017.-2020. godina, pod radnim nazivom „Agenda 2020: Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2017.-2020.“. Formira se radna grupa za izradu strategije koja se zadužuje da Predsjedništvu BiH do 30. juna 2016. godine dostavi načela i plan za izradu strategije, uključujući modalitete obavljanja konsultacija s predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, vanjskim ekspertima i predstavnicima akademske zajednice i relevantnih nevladinih organizacija, vodeći pri tome računa da konačni prijedlog strategije treba da dostavi Predsjedništvu BiH do 30. novembra 2016. godine. Radna grupa zadužena je da analizira kapacitet postojeće strukture Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH za sprovođenje predložene strategije, te na osnovu urađene analize pripremi i Predsjedništvu BiH, uz konačni prijedlog strategije, na razmatranje dostavi nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine kojim se uređuje način obavljanja vanjskih poslova u skladu s predloženom strategijom.

Predsjedništvo BiH pozvat će kralja Hašemitske Kraljevine Jordan NJ.V. Abdullaha II bin Al-Husseina u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv kancelarke Savezne Republike Njemačke dr. Angele Merkel za sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, 30. juna 2016. godine.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Bugarske Rosena Plevnelijeva za učešće na Summitu predsjednika država i vlada zemalja učesnica SEECP, koji će biti održan u Sofiji, 1. juna 2016. godine. Summitu će prisustvovati predsjedavajući PBiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na 58. Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, koje će biti održano od 20. do 22. maja 2016. godine. Delegaciju će predvoditi član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o okončanju posljednjeg sastanka pregovaračkih timova Bosne i Hercegovine i Evropske unije, u vezi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji. Predsjedništvo BiH napominje kako je hitni završetak preostalih aktivnosti Vijeća ministara, s ciljem zaključivanja Protokola iz člana 1, od iznimnog značaja za razmatranje zahtjeva BiH za članstvo i za dobivanje statusa kandidata.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Godišnji izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2015. godinu. Predsjedništvo BiH zatražilo je od upravnih odbora Centralne banke Bosne i Hercegovine i Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine da, u saradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, hitno izvrše usklađivanje plaća i naknada članova uprava i zaposlenika Centralne banke Bosne i Hercegovine i Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Prema ovoj odluci bit će uništena sva količina neispravne municije, koja je kao takva identifikovana nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima LSS  „Kula 2“ – Mrkonjić Grad, LSS „Gabela“ – Čapljina i HKG „Tuzla“.

Donesena je i Odluka o izuzimanju rezervnih dijelova sa viškova NVO i MeS u Oružanim snagama BiH. Odlukom je odobreno izuzimanje dijelova radi osiguravanja rezervnih dijelova za potrebe održavanja deminerskih mašina koje se nalaze u sastavu OSBiH, kako bi proces deminiranja mogao da se nesmetano i kontinuirano obavlja.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost Ministarstvu vanjskih poslova BiH da pokrene postupak olakšavanja viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, uz prethodno pribavljanje saglasnosti Kraljevine Saudijske Arabije za prihvat njenih državljana koji ilegalno borave na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o radu Agencije za osiguranje depozita BiH za 2015. godinu i Finansijski plan za 2016. godinu, te Informaciju o usvojenim izvještajima o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH i Izvještaj ovlaštenog međunarodnog revizora.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o posjeti delegacije Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, od 23. do 24. marta 2016. godine.

Na sjednici su donesene i odluke o prihvatanju Prvog amandmana na Sporazum o finansiranju (Projekat hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj, Prvog amandmana na Sporazum o finansiranju (Projekat registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj i Protokola kojim se dopunjuju i mijenjaju određene odredbe Sporazuma o vazdušnom prijevozu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar. Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Ugovora o sprovođenju spoljašnjeg pregleda Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, kojim koordiniše Evropska asocijacija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Donesene su  odluke o  pоkrеtаnju pоstupkа zа vоđеnjе prеgоvоrа rаdi zаklјučivаnjа Ugovorа između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o evropskom partnerstvu, Ugovora za projekat Podrška odlučivanja za modernizaciju i unapređivanje održivog upravljanja zemljištem (DS-SLM-GCP/GLO/337/GFF) između Vijeća ministara BiH i Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu, Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran. Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Sporazuma o implementaciji projekta UN FAO-GCP/BiH/008/HUN 2 Podrška pripremama za planiranje i sprovođenje pilot-projekta ruralnog razvoja u zajednici na području Livna (Kanton 10).

1 FOTO GALERIJA