Sessions of the Pres. BH

Održana 29. redovna sjednica Predsjedništva BiH

10/3/2016

Predsjedništvo BiH usvojilo je Izmjene i dopune Master plana procesa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Protokola između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Bjelorusije i Memoranduma o razumijevanju o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Gruzije.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za period I-VI 2016. godine.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Ugovor za projekat „Podrška odlučivanju za modernizaciju i unapređivanje održivog upravljanja zemljištem“ (DS-SLM-GCP/GLO/337/GEF) između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Odobreno je i zaključivanje  Aneksa Sporazuma o implementaciji između Ureda koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine i Deutsche Gessellschaft für Internationale Zusammenarbeit, za Program jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učestvovanju Bosne i Hercegovine u „Trećem programu za djelovanje Unije u području zdravstva (2014.-2020.)“, Odluku o prihvatanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji, i Protokola o izmjenama i dopunama Protokola o sprovođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji.

Na sjednici su donesene odluke o prihvatanju prijema Republike Kazahstan i Kraljevine Saudijske Arabije u članstvo Haaške konferencije za međunarodno privatno pravo.

Predsjedništvo BiH je ratificiralo Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEK-ovog fonda za međunarodni razvoj (OFID) – Projekat razvoja ruralnog preduzetništva, Ugovor o grantu (Projekat vodosnabdijevanja Gradačac) između Bosne i Hercegovine i JP „Komunalac“ d.d. Gradačac i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant SIDA-EBRD fonda za okolišne klimatske programe, Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja BiH 4 (2015) i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o saradnji u području borbe protiv kriminala.