Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 28. redovna sjednica Predsjedništva BiH

22.7.2022

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za:

-Sporazum o zajmu (Projekt unapređenja zdravstvenih sistema) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj;

-Sporazum o zajmu (Projekt otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj;

-Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora  između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Predsjedništvo BiH je podržalo Nacrt strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji:

-Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Australije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog i konzularnog osoblja;

-Ugovora između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o socijalnom osiguranju;

-Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o pograničnom prometu;

-Administrativnog sporazuma za provedbu Ugovora o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Češke Republike;

-Ugovora o zajmu (Zeleni gradovi 2 - Window II, Vodovod Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu unije za civilnu zaštitu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o usvajanju pravno neobavezujuće definicije antisemitizma koju je definirala IHRA - Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust.